A képen első Fish&Chips-em látható, amit Liverpool-ban fogyasztottam el barátaim társaságában. Ízre finom volt ugyan, de rögtön az első alkalommal találtam kivetnivalót benne, ugyanis egyáltalán nem mellékes, hogy a hagyományos ételt milyen sült krumplival tálalják. A mirelit hasáb burgonya szinte szentség törésnek számít!
Azóta már igazi profi vagyok a témában...:):):) ugyanis imáááádom.....:) persze csak akkor, ha jól van elkészítve! Meg kell mondjam, hogy elég kevés helyen sikerült kifogni igazán finomat, de szerencsére mostanra meg van a tuti hely..., ahol még nem kellett csalódnom. A leggyakoribb hiba forrás a már említett sült krumplival kapcsolatos, a másik pedig, hogy az étel csöpög az olajtól. Rutinosan, olyan helyen eleve nem veszek halat, ahol nagy sor áll, mert ott szinte biztos, hogy már a sietség miatt sem csepegtetik le rendesen az olajat..
Története: Valamikor 1860 és 70 között; az adott módon sütött krumplit belga és francia, (French fries), a panírozott halat olasz bevándorlók hozták magukkal. Ennek ellenére a lehető legjellegzetesebb és egyik legismertebb brit fogásról van szó. A munkásosztály klasszikus ételét eredetileg bódékból /chippy chip shop/árulták, ma inkább a Take away éttermek kínálata, Újságpapírba tekerve árusították, /még ma is sok helyen papírban adják/..., ami például az olaj felesleg felitatására szolgált.
Rendszerint piros sót, /red salt /ecetet!, és borsópürét kínálnak hozzá...már, aki ezeket bevállalja...:) Az angolok ecet mániájáról a későbbiekben még lesz szó...
Egy igazán finom, Blackpool-ból, a megfelelő sült krumplival:
Az eddigi legfinomabb, kifogástalan Manchaster-ből:
Végül: stílusos szülinap Angliában persze hogy fish&chips-el...annál is inkább, mert körülöttem is mindenki szereti,,,:)
Ez a helyi kedvenc éttermemből származik...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése