2014. március 8., szombat

Frankfurti leves

Első frankfurti levesem olyan szinten lett finom, hogy azt kell mondjam, nem tudja mit hagy ki, aki szereti a leveseket, és zöldségeket.Ez egy igazi műalkotás, ízek, színek kavalkádja... nem is tudom miért nem volt étlapon eddig...




Ezt olvastam a történetéről:

A frankfurti leves Pesten forrta ki magát, és vált minden frankfurti leves irányadójává. A két világháború között a szerény polgári lét velejárója volt: akinek nem telt marhára, az virsliből főzött levest, de a II. világháború után, s főleg az ötvenes években   státusszimbólummá avanzsált, hiszen akkoriban már a virsli is luxust jelentett. A kelkáposztával agyonetetett nép aztán a hetvenes években ráunt, így a frankfurti leves a nyolcvanas évekre tipikus menzakaja lett, azaz társadalmilag nagyot zuhant, s ezen az állapoton a rendszerváltás sem változtatott. 
Újabban ismét feltűntek jobb minőségű virslik, ez pedig reményt ad a frankfurti leves újjászületésére, amely attól igazán magyar, hogy csakis ezt a fajta virslis levest készítik kelkáposztával - a németek fehér káposztát használnak
.


A nőnapi rózsám színe pont megy a kelkáposztához...:)


1 Kelkáposzta
Pár szem krumpli
Virsli
Hagyma, fokhagyma
majoránna, só, bors, őrölt kömény, petrezselyem
tejföl
olaj, liszt

A hagymát és fokhagymát megpirítottam egy kis olajon..., majd rádobtam a csíkokra, laskára vágott kelkáposztát, és a felkockázott krumplit... kevergetve kicsit összepirítottam.


A  virsli ha nem is frankfurti, feltétlenül legyen füstölt, plusz élményt ad az íze!  Kis olajon megpirítottam a virsli karikákat, és megszórtam egy kevés pirospaprikával, hogy legyen egy kis színe a levesnek.












Ezután fel kell önteni hús vagy csontlével, ennek hiányában, felöntöttem vízzel, :) és beledobtam két leveskockát, hozzákevertem a virslit.

 /Hogy az a bajuszos kis fickó miért pont az én levesemben próbálgatja a hátúszást..., azt nem tudom...:):):)




Ekkor jöhet a fűszerezés: sózás után őrölt fekete borssal, majoránnával, és egy csipet őrölt köménnyel ízesítettem, ami hihetetlen ízt biztosít neki. Hozzátenném, hogy nem szeretem a kömény ízét, nem is szoktam használni, de ebbe mégis muszáj tenni egy kicsit, éreztem, hogy jó lesz,,,:)

Végül tejfölös habarással besűrítettem a levest, majd fedő alatt kis lángon puhára főztem a zöldségeket.



Petrezselymet is tehetünk magába a levesbe, de én inkább csak tálaláskor megszórtam friss levelekkel, ennél jobban nem lehet már fokozni az ízhatást, egyszerűen tökéletes!!!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése