2014. július 8., kedd

Vadas zsemlegombóccal


Ez az az étel, amit ritkán készít otthon az ember lánya, úgy a legjobb ha fent nevezett hazalátogat a szüleihez, és elé teszik...:) Mivel én ezt sajnos mostanában nem tudom kivitelezni, kénytelen vagyok nekiállni jómagam. Igazából ez pont az a kaja, amit úgymond haladóknak ajánlok..., elég sok mindenre kell figyelni, ráadásul az a "rámegy a délelőttöm" típus... Viszont annyira finom, hogy kb félévente egyszer én rászánom azt a bizonyos délelőttöt. :)

Vad, vagy marhahús
Sárgarépa, fehérrépa, zeller, petrus
Olaj, cukor, liszt
Zsemle, 
Tojás
Fűszerek, ízesítők /lásd lejjebb.../
Tejföl

Először is vegyünk egy gyönyörű darab marhahúst, legjobb erre a célra a puha hátszín, én itt Angliában most vakon bíztam a szerencsémben...az 500 féle steak hús közül választottam ki a képen láthatót...pont jó döntés volt...:)




Tökéletes...


A főzés  előtti este bepácoltam: só, bors, mustár, worchester szósz, kis citromlé, babérlevél, borókabogyó segítségével, majd annyi olajat öntöttem rá, hogy ellepje a húsokat. 



Másnap nekiestem a zsemlegombóc elkészítésének. A zsemléket kis kockákra vágtam, megpirítottam kis olajon. 



Keverőtálba tettem, hozzáadtam egy csomó petrezselymet, 2 tojást...

...majd annyi lisztet, és adagolva a vizet, amíg nokedlitészta állagú nem lett, természetesen egy kis sót is.


Forró vízben kifőztem a gombócokat.




A tisztességesen bepácolt húsi szeleteket hírtelen kérgesre sütöttem, és kivettem az olajból.



A zöldségeket feltettem főzni, majd hozzáadtam a húsi szeleteket a páclével együtt.


A megfőtt zöldségeket leturmixoltam a lével együtt


Az olajat, amiben a hús sült egy nagyobb lábosba öntöttem, és cukrot karamellizáltam rajta. Nagyon de nagyon kell vigyázni ezzel, ha egy kicsit is megég a cukor, az egész étel keserű lesz!!!!


Végül rászedtem a zöldséget, és visszatettem bele a húsit, addig főztem, amíg tökéletesen meg nem puhult, egy kis tejfölt is elkevertem benne.




A vadashoz 3 féle köret illik igazán: makaróni, zsemlegombóc, és krumplikrokett. Mivel annyira ritkán esszük ezt az ételt,  mindhármat készítettem hozzá, hogy ne kelljen választani,  mindhárommal külön élmény. /Kár, hogy itt nem lehet makaróni tésztát kapni.../
Tálaláskor az elengedhetetlen tejfölt most külön tettem az asztalra.













1 megjegyzés:

  1. Így kerültem Én hozzád! :-) Erika barátnőd mondta, hogy az Ő Réka barátnője vadast főzött zsemlegombóccal és látta blogján. Kérdeztem Tőle a blogod címét. Én is írok blogot :-)

    VálaszTörlés