2014. július 9., szerda

Brit csodák 1. rész

Egy kis visszatekintés... 
Az Angliában töltött 3 évem alatt sok érdekességgel találkoztam, soha nem volt olyan, hogy ne találjam fel magam--- néha hiányzott ez-az... de inkább élveztem a sokszínű változatosságot, meg persze jókat mosolyogtam, mint általában a dolgaikon...:)



1.Ez a cucc rögtön  kedvencem lett,... először azt hittem, hogy karalábé... a vegyes leveszöldségben volt benne.... 
Valami elképesztően finom, édeskés íze van....Ő a karórépa. Gyönyörű sárga színével és szép erezetével nagyon vékony szeletekre vágva bármely saláta dísze lehet.

Ha nem nyersen fogyasztjuk, használhatjuk akár a krumpli, akár a fehér répa helyett. Levesbe zöldségnek vagy pürének, főzelékként is nagyon finom, de állítólag grillezve vagy épp csak egy csöppnyi olajon sütőben megsütve is finom.


2. Talán a második legnépszerűbb étel Angliában a "pie"--- sokféle formában létezik, igazából töltött leveles tészta... A pékségekben, cukrászdákban,mindenhol kapható, édes-sós, fagyasztott variációban is, ..  Én először a csirkés-gombást próbáltam ki...... hááát....sokkal többet vártam tőle...nem sikerült megszeretnem 3 év alatt sem.




 3. Krumplis-halas lepény- a doboz tanúsága szerint Brighton-ban készítették csodálatos emberek friss alapanyagokból... hogy jól érezd magad, ha elrágcsálod. :)
-az ilyenekért pl imádom az angolokat....:)

4. Mushy peas- Zöldborsó püré: húsokhoz, és halhoz is adják, én szeretem, elég változatosan készítik... a legérdekesebb mentával ízesítve.


5. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt szeretném kipróbálni, csokis csirke curry....de ahogy magamat ismerem, .... lehet, hogy belevágok egyszer....:)



6. Húsgolyós mini pizza- eléggé rá lehet kattanni...... A meat-balls mániájukról külön bejegyzést lehetne készíteni...



7. Scotch eggs- amiben a tojás van, leginkább a fasírthoz hasonlít.... ez annyira nem ízlik, mert alig van fűszerezve... úgy is fogalmazhatnék, hogy semmi íze...ja, mégis: fűrészpor??? :)



8. A Colman's 1814 óta készíti mustárait az eredeti recept alapján. 1899-ben Viktória királynő a királyi udvar ajánlását adományozta neki,a mustárt tehát több, mint 100 éve az angol királyi udvar is használja.
Nagyon csíp.... és más az íze, mint az otthoniaknak,,, szerencsére a lengyel boltban lehet a miénkhez hasonlót kapni... ezt inkább ínyenceknek ajánlom, mint a dijonit.


9. Kedvenc gyors kajám (mirelit) spagetti húsgombóccal... imádom. Iceland csoda, mondjuk másnap már ne próbálj meg enni belőle....:):):)


10. Az ittlétem elején, amíg nem voltak edényeim, kísérleteztem a konzervekkel... ez az egy maradt meg belőlük, ezt nagyon megszerettem.... csirkemell darabok pikáns kókuszos, currys szósszal. / Mindig eszembe jutnak az otthoni darált egeres konzervek...../



11. Marhahús konzerv... speciel spagettit csináltam belőle... finomságos 


12. 1 kg Bacon kb 500 Ft-ért - mindig van a hűtőben...


13. Ez konkrétan töpörtyű.. mint snack, a chipseknél árulják ... 









14. Mentás joghurt szósz- husihoz

15. Az avokádót minden formájában szeretem.... 


Na, most már van avokádó vájó konyhai eszközöm is... mondjuk arra még nem jöttem rá, hogy mire jó.... használni nem sikerült,....de jól néz ki minden esetre....:):):) 





 16. Mojito szósz....lime-os menta, egy csepp rummal. Ez elég veszélyes....annyira, hogy képtelen voltam elfogyasztani...:)

17. Limitált kiadású ketchup indiai fűszerekkel--- nagyon intenzív... inkább kaják ízesítésére használom...




18. Chipsben erősek nagyon... az olajbogyóstól, rákostól kezdve az ecetesen át a hamburgeresig. A 2 grammostól a 10 kg-s kiszerelésig... na jó, nem... de majdnem,



19. Töltött sajtos gombafejek-csak be kell tolni a sütőbe...Fini, de az enyém sokkal jobb...:)




20. Ez mekkora okosság....:) Csöves kukoricát lehet ugyan kapni, de horror drága... még jó, hogy felfedeztem a konzerv változatot  fillérekért...:) Mert hát főtt kukorica nélkül meg lehet lenni, de minek....:):):)

21. Kedvenc káposzta salim sajtos változatban 



22. Fokhagymás gombás melegszenyakrém...




23. Itt Angliában kattantam rá a Basmati rizsre, elképesztő a különbség.... ez a gombás mikrós változat is isteni!


Soha nem gondoltam volna, hogy rizs és rizs közt ekkora különbség van... pedig de!!! A Basmati rizs ezer formában, és kiszerelésben, ízesítésben kapható, még 20 kg-os változatban is... Ezt a Tilda rizst a rántott sajthoz próbáltam ki..., hát mit ne mondjak, eszméletlen finom! Ami az árát illeti: egy normál rizs a Lidl-ben 40 p, míg ő, és Basmati testvére 1,50 .... viszont megéri!
Természetes, illatos jázmin rizs - tökéletes kísérője bármilyen ételnek. A Tilda jázmin rizs Thaiföld rizsföldjeiről érkezik. 





24.Cékla chips - ha épp arra vágynál...:)


25. Wasabis borsó és társai.




26. Hagymás krumplis sajtos röszti szerű finomság 



27. Egész elképesztő, amit a pattogatott kukoricával művelnek... ez itt épp csokis,,, de a karamellás népszerűbb.... olyan édes, hogy nem bírom megenni..




...és a sajtos-tejfölös...

28. Spenót konzerv,,, jó drága, de ezen kívül csak frisset lehet kapni, és azt is csak néha, mirelit változattal egyszer találkoztam... 


Valamiért kockára fagyasztják...:)


29. A sóskát viszont megtaláltam másfél év után a lengyeleknél...:) mondjuk addig nem is kerestem...:)

30. Sonkás-sajtos krumpli.... szerintem én jobbat csinálok,,, nem sok íze volt, pedig rákészültem nagyon.










3. 1 kg-s Camamber sajt tulajdonosa lettem már többedszer... erre jó pl ha valaki sajtgyárban dolgozik, és még hozzá van egy kedves barátnője is....

Szóval ezekből a sajtokból esküvői torta készül, hasonló módon, mint az alábbi képen...ami nagy divat itt Angliában.

Elkészítése jóval egyszerűbb, mint a habos csodáké, hiszen egyszerűen csak sajtkorongokat helyeznek egymásra, no meg némi díszítést.
Az első ilyen tortát egy ifjú pár 2004-ben rendelte meg Angliában, és azóta egyre több esküvőn kínálnak a vendégeknek süteménytornyok helyett különböző sajtokból összeállított tortát.

A sajttorta romantikus is, mert ki lehet úgy választani a sajtokat hozzá, hogy azok onnan származzanak, ahol a pár először találkozott vagy éppen valamelyikük született. Így maga a torta üzenetet is hordoz. Ráadásul mutatós, ha fügével, szőlővel, szalaggal és virággal díszítik. Érdemes olyan díszítőelemet választani, ami jól illik a sajthoz és ehető, hiszen ez még inkább emeli a torta színvonalát, a remek ízhatásról nem is beszélve.

32. Isteni gyönyörű vegyes gomba-persze fillérekért.



33.Kedvenc konzervlevesem tuningolva,,, csirkés..



34 .Mustáros chips



Megtaláltam a boltomat...Hihetetlen mennyiségű mindenféle amit szeretek....minden kimérhető változatban---a magokon keresztül a rizsen át a levesporig, csokiig..








38. Töpi

35. Ez a bolt lett a töpörtyű lelőhelyem... kicsit kemény, de ez hasonlít legjobban az otthonira,


36. Rozmaringos bárány.

37.Nincs túl nagy hagyománya a disznóhúsnak... inkább csak ebben a formában szeretik, és egyben sütik meg.


38.Fokhagyma vaj 



39.Hatalmas madarakat képesek sütni Karácsonykor, ahány kg annyi óra.... :):):) Jövőre lehet kipróbálok egy ilyen 9 órás történetet... mondjuk nem nagyon adnék ki rá pénzt, mert hagyományosan e a cégek kari ajándéka az alkalmazottaknak,,



40.Chilis hagymakarika... mi kell még???




41. A pakisztáni boltban találtam... kimérve árulják a sült szárított hagymát...olyan illata van, hogy nem lehet csak úgy elmenni mellette,,,, pl sült húsra szórtam,,,nagyon finom!!!...olyan, mint ami otthon a hagymás rostélyoson van, csak száraz



42.Ez a termékcsalád a kedvencem.... Aprított fokhagyma, chili...stb  NAGYON LUSTÁKNAK :)






43. Ezt a csodát egy kirándulás alkalmával kóstoltam meg, napi akciós menü volt egy tengerparti kisváros éttermében. 
Stew- amolyan pörkölt /féle/ az angoloknál...zsemlével, vajjal-amit nem nagyon tudok értelmezni...:) és céklával. 
Már biztos kiderült, rajongója vagyok a brit csodáknak, na, ezt nem tudtam megenni. :)


44.Törd meg magadnak, dógozzááá meg érte....:) viszont segítünk... ha nem lenne hozzá eszközöd...:)– itt:United Kingdom


45 .Első Angliában gyártott pogim, lengyel alapanyagokból de brit sajttal...





Csak egy kicsit lett lapos... na igen, a 80 féle liszttel még kisérletezgetnem kell, a franc sem tudja, melyik mire való náluk. :)  mąka és kész. Majd meg kérdezem az egyik kolleganőmet, hogy minek kell ráírva lenni a pogácsához. Már ha el tudom magyarázni, hogy mi az a pogácsa...:)


46. Ez tényleg külön szót érdemel, és a lengyeleket dícséri... savanyúság patiszonból. Nagyon finom, viszont miután elfogyott az üvegből, soha többet nem kaptam sehol. :) Megörökítettem az utókornak.:)



47. Ez elvileg egy mézes mustáros szósz csirkéhez..., ehhez képest olyan az íze, mint a vadasé, többek közt, mert répa is van benne, ezért készítem spagettivel, és krokettel, persze kicsit feljavítva fűszerekkel, és tejszínnel... Nagyon fini, és pont Angliában gyárban dolgozóknak találták ki. /hazaér, fürdik, eszik, alszik/ 



.

48.Nem tudom mennyire látszik a képen,... kereskedelmi mennyiségű, kb 1 kg petrezselyem... kb 400 Ft ért, adagonként lefagyasztottam, 15 akkora adag lett belőle, mint otthon egy csokor,,,:)





49. Jumbo kolbászos tekercs... hidegen ehetetlen, melegen finom... amennyire utáltam eleinte a fehér angol kolbászt, egész megszerettem mostanra,,, nem is rossz. Mondjuk a legfinomabb formája, az Iceland-ben kapható mirelit falatkák, leveles tésztában. 




50.Kedvenc BBQ füstölt szószom

51.Pácolt tojás... nyilván ecetes egyébként...






Hamarosan folytatom....:)
































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése