2014. július 16., szerda

Csülkös bableves


Először is beszereztem egy jóféle hatalmas csülköt, és lélekben felkészültem a leves-gyártásra, ami jó kis programnak minősül, semmiképpen nem ajánlatos egy  munkanap után csak úgy nekiállni. :)


Csülök
Bab
Leveszöldség
Kolbász /Igényes lecsókolbászt szoktam használni hozzá, ez most kimaradt/
Hagyma, fokhagyma, piros paprika

A babot előző este beáztattam, tarkát, minél nagyobb szeműt szoktam használni , ennek hiányában most fehér babból készítettem, a csülköt is nyugodtan betehetjük mellé egy éjszakára.
Feltettem főni a húst, praktikus kuktát használni, amennyiben valaki nem annyira rajong a maratoni várakozásért...
Kb félúton beletettem a babot is.


Az ecetes lila hagyma, és a tócsni, nálunk szinte kötelező kiegészítője a bablevesnek.

lila hagyma, ecet 
krumpli, 
liszt
tojás
petrezselyem

A lila hagymát jól besóztam, kinyomtam, majd a levébe ecetet, és kevés sót tettem, ízlés szerint egy kis cukrot is lehet.



A tócsnihoz, amit nálunk macinak hívnak becsületes nevén, bekevertem a reszelt krumplit, petrezselymet, sót, lisztet, kis reszelt fokhagymát, 1 tojást, petrezselymet, majd kisütöttem őket.




A csipetkét is előkészítettem.




Bezöldségeltem a levest: répa, fehérrépa, zeller, karalábé, petrezselyem került bele.



Mikor megpuhult minden, hagymás, fokhagymás, pirospaprikás rántással berántottam.




Végül a forrásban lévő levesbe szaggattam a csipetkét!















 Tálalásnál nem feledkeztem meg a jó magyar tejfölről sem... :):):) 
/Igaz, hogy itt csak lengyel tejföl van, ami közel sem olyan...de nem számít..../










A múltkori változat:

Érdekesség, hogy nem súlyra árulják a csülköt, hanem egységáron darabra, és talán még olcsóbb is, mint otthon....:)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése