Először is beszereztem egy jóféle hatalmas csülköt, és lélekben felkészültem a leves-gyártásra, ami jó kis programnak minősül, semmiképpen nem ajánlatos egy munkanap után csak úgy nekiállni. :)
Csülök
Bab
Leveszöldség
Kolbász /Igényes lecsókolbászt szoktam használni hozzá, ez most kimaradt/
Hagyma, fokhagyma, piros paprika
A babot előző este beáztattam, tarkát, minél nagyobb szeműt szoktam használni , ennek hiányában most fehér babból készítettem, a csülköt is nyugodtan betehetjük mellé egy éjszakára.
Feltettem főni a húst, praktikus kuktát használni, amennyiben valaki nem annyira rajong a maratoni várakozásért...
Kb félúton beletettem a babot is.
Az ecetes lila hagyma, és a tócsni, nálunk szinte kötelező kiegészítője a bablevesnek.
lila hagyma, ecet
krumpli,
liszt
tojás
petrezselyem
A lila hagymát jól besóztam, kinyomtam, majd a levébe ecetet, és kevés sót tettem, ízlés szerint egy kis cukrot is lehet.
A tócsnihoz, amit nálunk macinak hívnak becsületes nevén, bekevertem a reszelt krumplit, petrezselymet, sót, lisztet, kis reszelt fokhagymát, 1 tojást, petrezselymet, majd kisütöttem őket.
A csipetkét is előkészítettem.
Bezöldségeltem a levest: répa, fehérrépa, zeller, karalábé, petrezselyem került bele.
Mikor megpuhult minden, hagymás, fokhagymás, pirospaprikás rántással berántottam.
Végül a forrásban lévő levesbe szaggattam a csipetkét!
Tálalásnál nem feledkeztem meg a jó magyar tejfölről sem... :):):)
/Igaz, hogy itt csak lengyel tejföl van, ami közel sem olyan...de nem számít..../
A múltkori változat:
Érdekesség, hogy nem súlyra árulják a csülköt, hanem egységáron darabra, és talán még olcsóbb is, mint otthon....:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése