2015. augusztus 24., hétfő

Sörös csülök római tálban


 Jó, hát nem a legfogyókúrásabb étel, viszont finom. :) Nem kicsit.

                                                                         Csülök
                                                                         Krumpli
                                                                         Hagyma
                                                                         Fokkhagyma
Fűszerek
Sör

Először is elengedhetetlen, hogy  az ember Apukája beállítson 2 hatalmas csülökkel, miután az ember lánya Skype-on megemlítette, hogy hú de régen, és hú de finom, és hú de jó lenne...:)


 Mondjuk 2 embernek bőven elég lett volna 1 db, de hát ne bízzunk semmit a véletlenre alapon mindkettőt el kellett hogy készítsem...:)

A csülköket szépen kicsontoztam, besóztam, majd "fokhagymás sült" fűszerkeverékkel is ízesítettem.


A következő finomságokkal pácoltam be: ketchup, mustár, jó sok zúzott fokhagyma, sör, olaj. Legjobb előző este pácolni, de pár óra is megteszi...








A hagymákat negyedekre vágtam...ebből mondjuk legközelebb 6X ennyit fogok beletenni, mert a római tálban olyan lett az íze, mint a szalonnasütésnél, és azt nagyon szeretem!!! :)



A római tálat minimum 1-2 órára be kell áztatni, hogy megszívja magát nedvességgel. Szerintem ez egyáltalán nem macerás dolog, az eredmény pedig magáért beszél. Nagy előnye, hogy semmilyen zsiradékot nem kell hozzáadni az ételhez, egyszerűen csak bele kell halmozni a hozzávalókat. A magába szívott nedvességnek köszönhetően az ételek finoman megpárolódnak benne, merem állítani, hogy tökéletesek lesznek, és a fűszerek íze is jobban átjárja a dolgokat,







Mivel jó nagyok voltak a husik, egy külön tepsiben sütöttem hozzá még ipari mennyiségű tepsis krumplit, szintén hagyma darabokkal. A légkeveréses sütőben - már ha befér a római tál alá/fölé, szerencsére egyszerre lehet sütni. A csülöknek kb 2 óra kell, de ezt ki kell tapasztalni, a krumplit persze csak később tettem mellé.










Az eredmény nem semmi, levéve a tetőt, gyönyörű, pirosra sült csülkök fogadnak, vaj puha krumplival, ízletes hagymával.









Még egy utolsó fázis van hátra, levéve a tetőt, meglocsoltam sörrel, és 10 percre visszatoltam a sütőbe, ami után a csülök, és a krumpli is isteni ropogós lett.







 A sörös szaftal meglocsolva tálaltam, nagyon-nagyon finoman összeértek az ízek...


























2015. augusztus 18., kedd

Menzás paradicsomos húsgombóc


Egy évben egyszer-kétszer biztosan elkészítem ezt az ételt, de akkor nem bízom a véletlenre, és nem kis pályázom...:) Most is 1 kg darált húsból sikerült ipari mennyiséget előállítani... mivel nem szeretem a paprikát főzve, nálam ez a töltött paprika alternatívája...

Darált hús
Hagyma
Tojás
Só, bors, pirospaprika
Rizs
Paradicsomlé
                                                                    
Összekevertem a darált húst a tojással, reszelt hagymával.






Hozzáadtam a főtt rizst, fűszereztem sóval, borssal, pirospaprikával.





Gombócokat formáztam belőle, és kifőztem őket, leveskockával ízesített vízben. Kb 1 órát kell főnie szép lassú tűzön... érdemes kivárni, különben a közepe nyers marad!








Egy lábosban rántást készítettem, amibe beletettem a paradicsomot, majd felöntöttem a gombócok főzőlevével. A paradicsom lehet dobozos, vagy üveges, teljesen mindegy, én két nagy dobozzal tettem bele.



Beletettem a gombócokat, össze rottyantottam :) és frissen örölt borssal ízesítettem.



Hagyományosan a sós vízben főtt krumplival tálaltam.




Egy régebbi...














2015. április 6., hétfő

Sec-perc meggyes-túrós



  • Igazán sec-perces, extra gyors, és extra finom, nem is tudok mit hozzáfűzni,  mindig sikere van.

  • 5 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 narancs, 1 citrom héja
  • 6 ek búzadara
  • 1 vaníliás 
  • 25 dkd túró
  • 2 dl tejföl
  • fél üveg meggybefőtt

  • Szétválasztottam a tojások fehérjét a sárgájától, majd belekevertem a cukrot,
  •  a citrom, narancs reszelt  héját, végül a vaníliás cukrot, és a búzadarát.



Hozzákevertem a tejföllel kikevert túrót

Lehet bele tenni mazsolát is, egy marékkal, de ezt én kihagytam, valahogy nekem nem hiányzik belőle.



A hozzávalókat mixerrel kevertem ki, hogy a túró ne maradjon túl nagy darabokban
A tojásfehérjét is kemény habbá vertem, és beleforgattam
 a másik masszába, lassan, hogy ne törjön össze,



Egy sütőtálat kivajaztam, megszórtam morzsával, hogy ne ragadjon le, és beleöntöttem a keveréket.Jénai tálban, is tökéletes készíteni.


A tetejét megpakoltam a meggyel.



 Kb 180 C  fokon sütöttem  20-25 percig.













Kockákra szeleteltem


Porcukorral tálaltam