2014. július 25., péntek

Tárkonyos csirkeragu leves

Ez a leves szinte mindig mindenhol sikert arat..., nem is lehet mit hozzáfűzni,,, hihetetlen finom, és kész, a tárkony, a tejszín, és a citrom valami egészen elképesztő harmóniában vannak egymással.

Csirkemell
Leveszöldség, esetleg petrezselyem 
Zöldborsó
Leveskocka
Liszt
Tejszín
Tárkony
Citrom


Kis olajon megpároltam az apróra vágott csirkemell kockákat, majd hozzáadtam a zöldségeket is, Nekem most mirelit zöldségkeverékem volt a sárgarépán kívül.


Mikor kicsit megpirultak, hozzáadtam a tárkonyt, és felengedtem vízzel. Beledobtam két leveskockát.




Egy pohár tejszínben elkevertem egy evőkanál lisztet..., semmiképp nem kell több bele, hogy ne legyen túl sűrű. Pár kanál forró levessel elkevertem, és beleöntöttem a levesbe.







Végül hozzáadtam a zöldborsót is, annak nem kell már túl sok idő, mire megpuhult, el is készült a leves. Citromot csavartam bele, nem túl sokat, épp hogy csak összebarátkozzanak...:)


















2014. július 23., szerda

Csirkemell Dubarry módra

Az egyik legfinomabb kaja, amit ismerek, húsi, krumpli, zöldség...mi kell még??? :)

Csirkemell
Karfiol, brokkoli
Vaj, liszt, tej
Sajt
Petrezselyem, újkrumpli
Olaj, szerecsendió, bors, csirkefűszer

A csirkemellet vékony szeletekre vágtam, és jól befűszereztem, ezúttal csirkesült keverékkel, és fekete borssal

 Közben feltettem főni a brokkolit, és a karfiolt, a receptekben általában csak az utóbbi szerepel, én viszont mindig használok brokkolit is, sokkal izgalmasabb lesz így a végeredmény! Vigyázni kell, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak, ne főljenek szét!


A befűszerezett húsokat forró olajban kérgesre sütöttem.






 Elkészítettem a besamel mártást, vaj, liszt, és tej segítségével, mindből kb ugyanannyi kell bele, pl 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 4 dl tej..., de én nem szoktam méregetni...., folyamatosan kell kevergetni, hogy csomómentes legyen. Sóval, fehér borssal, szerecsendióval fűszereztem.






A szeleteket a kivajazott tepsibe fektettem és megkentem őket a mártással.

Rájuk ültettem egy-egy rózsa karfiolt, brokkolit.,,




,,,,majd bevontam őket a maradék mártással.


Közben a körethez megpirítottam a petrezselymet, az a durva hogy itt kb 400 Ft-ért, kereskedelmi mennyiséget kapni, kb 15 otthoni csokornak felel meg....:)


  
Egy adagnyit megpirítottam kis olajban, rádobtam az újkrumplit..., amit nem szoktam megpucolni, csak alaposan megmosni... Persze a rizs is tökéletes köret hozzá, nekem most ehhez volt kedvem...:)






Pici vizet öntöttem alá, és lefedve készre pároltam.

A húsokat jó gazdagon megszórtam sajttal... 

Mikor megpirult, készen is lett...






























2014. július 16., szerda

Csülkös bableves


Először is beszereztem egy jóféle hatalmas csülköt, és lélekben felkészültem a leves-gyártásra, ami jó kis programnak minősül, semmiképpen nem ajánlatos egy  munkanap után csak úgy nekiállni. :)


Csülök
Bab
Leveszöldség
Kolbász /Igényes lecsókolbászt szoktam használni hozzá, ez most kimaradt/
Hagyma, fokhagyma, piros paprika

A babot előző este beáztattam, tarkát, minél nagyobb szeműt szoktam használni , ennek hiányában most fehér babból készítettem, a csülköt is nyugodtan betehetjük mellé egy éjszakára.
Feltettem főni a húst, praktikus kuktát használni, amennyiben valaki nem annyira rajong a maratoni várakozásért...
Kb félúton beletettem a babot is.


Az ecetes lila hagyma, és a tócsni, nálunk szinte kötelező kiegészítője a bablevesnek.

lila hagyma, ecet 
krumpli, 
liszt
tojás
petrezselyem

A lila hagymát jól besóztam, kinyomtam, majd a levébe ecetet, és kevés sót tettem, ízlés szerint egy kis cukrot is lehet.



A tócsnihoz, amit nálunk macinak hívnak becsületes nevén, bekevertem a reszelt krumplit, petrezselymet, sót, lisztet, kis reszelt fokhagymát, 1 tojást, petrezselymet, majd kisütöttem őket.




A csipetkét is előkészítettem.




Bezöldségeltem a levest: répa, fehérrépa, zeller, karalábé, petrezselyem került bele.



Mikor megpuhult minden, hagymás, fokhagymás, pirospaprikás rántással berántottam.




Végül a forrásban lévő levesbe szaggattam a csipetkét!















 Tálalásnál nem feledkeztem meg a jó magyar tejfölről sem... :):):) 
/Igaz, hogy itt csak lengyel tejföl van, ami közel sem olyan...de nem számít..../










A múltkori változat:

Érdekesség, hogy nem súlyra árulják a csülköt, hanem egységáron darabra, és talán még olcsóbb is, mint otthon....:)








2014. július 11., péntek

Citromos sült csirke




A csirkecombokat a következőképpen pácoltam be: Olivaolaj, 1 citrom leve, rozmaring, cayenne bors, kurkuma



Jó sok krumplit hasábra vágtam, kis olivaolajra fektettem a tepsi aljába, rátettem a csirkecombokat.


A páclevet felöntöttem tejszínnel,


..és meglocsoltam vele a combokat...



A cayenne bors egyébként nagyon jó cucc, sokat használom...ajánlom annak, aki szereti a csípőset!

Amúgy: nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A csili fűszerkeverékek meghatározó alkotója.








Először fólia alatt sütöttem, aztán mikor megpuhult a hús, levettem róla, és a combok mindkét felét pirosra sütöttem, kis ketchuppal megkenegettem. Ezután kivettem a combokat a tepsiből, és visszatettem még egy kicsit, hogy a krumpli is szépen megpiruljon. A ráöntött cuccmáktól, egész elképesztően finom íze lett..., pont annyira savanykás, amennyire lennie kell.













Tálaláskor kis szaftot tettem a húsra, krumplira, és bár nem gondoltam volna, de a savanyúság is jól esett hozzá.