2015. április 6., hétfő

Sec-perc meggyes-túrós



  • Igazán sec-perces, extra gyors, és extra finom, nem is tudok mit hozzáfűzni,  mindig sikere van.

  • 5 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 narancs, 1 citrom héja
  • 6 ek búzadara
  • 1 vaníliás 
  • 25 dkd túró
  • 2 dl tejföl
  • fél üveg meggybefőtt

  • Szétválasztottam a tojások fehérjét a sárgájától, majd belekevertem a cukrot,
  •  a citrom, narancs reszelt  héját, végül a vaníliás cukrot, és a búzadarát.



Hozzákevertem a tejföllel kikevert túrót

Lehet bele tenni mazsolát is, egy marékkal, de ezt én kihagytam, valahogy nekem nem hiányzik belőle.



A hozzávalókat mixerrel kevertem ki, hogy a túró ne maradjon túl nagy darabokban
A tojásfehérjét is kemény habbá vertem, és beleforgattam
 a másik masszába, lassan, hogy ne törjön össze,



Egy sütőtálat kivajaztam, megszórtam morzsával, hogy ne ragadjon le, és beleöntöttem a keveréket.Jénai tálban, is tökéletes készíteni.


A tetejét megpakoltam a meggyel.



 Kb 180 C  fokon sütöttem  20-25 percig.













Kockákra szeleteltem


Porcukorral tálaltam









Rakott tészta

A rakott tészta az egyik kedvenc választásom, amikor 2, esetleg 3 napig :) nem szeretnék főzőcskézni, ezért ezt mindig nagy mennyiségben gyártom. Több féle változatban szoktam készíteni, most egy kis brokkolival bolondítottam meg, de ezt persze ki lehet hagyni belőle. 

Tészta  /
Darált hús
Bolognai szósz vagy paradicsom lé
1 tasak bolognai por/
oregáno, bazsalikom, rozmaring, só, cukor, 
Brokkoli
Sajt

Kifőztem a tésztát


A darált húst megpirítottam


Kifőztem a brokkolit, de csak annyira, hogy ne essen szét.! Aki nem szereti, kihagyhatja belőle, én sem mindig teszek bele, de szerintem nagyon feldobja az ételt.





A Bolognai szósz a szokásos módon készült, a darált húst megpirítottam, beletettem egy bolognai alap port, felöntöttem paradicsomlével, vagy valamilyen üveges bolognai mártással, és kis vízzel, majd fűszereztem.:
Só, cukor, oregano, bazsalikom, rozmaring
.

Belekevertem a tésztát


Kiolajozott tepsibe öntöttem a felét


Ráhalmoztam a brokkolit


Kb 30 dkg sajtot lereszeltem 


A maradék tésztát is ráöntöttem, és megszórtam a sajttal








Készre sütöttem



A sütéshez otthon sima trappista sajtot használnék, Angliában cheddart alkalmaztam, tálaláskor viszont mindig 2-3 féle sajtot kínálok a tetejére, az alapot, egy füstölt fajtát, és reszelt parmezánt. Nagyon sokat hozzá tesznek az elkészült étel ízéhez.
















2015. február 2., hétfő

Szaftos húsi worcestershire szósszal.


Tarja
Hagyma
Pirospaprika, bors, liszt
Borsó
Tejszín
Worcesteshire szósz
Mustár

A tarjaszeleteket lisztbe forgattam


Mindkét oldalukon kevés olajban kisütöttem.

Kivettem a husikat, és ugyanabban az olajban dinszteltem meg az apróra vágott hagymát.




Erre rádobtam a zöldborsót, kicsit összepirítottam.



Megszórtam liszttel, annyira, hogy nehezen keverhető legyen, majd megszórtam egy kis pirospaprikával.




Kis őrölt borssal, és mustárral lehet ízesíteni.


Felöntöttem egy kis vízzel,  ízlés szerint tettem bele a Worcestershire szószt, majd finomítottam, lágyítottam egy pohár tejszínnel.



Végül visszatettem bele a hűs szeleteket, és puhára főztem őket.





Nem csak azóta használom a Worcestershire szószt, amióta Angliában élek, a mi családunkban, mindig ott volt a helye a ketchup, a mustár, a majonéz, és szójaszósz mellett, egész kiskorom óta. Azóta is töretlenül rajongok érte, imádom a semmivel össze nem hasonlítható, különleges, pikáns ízét.

Worcestershire szósz


Érlelt, ecet alapú folyékony ízesítőszer, melyet szardellával,  szójaszósszal, hagymával, melasszal, fokhagymával, tamarinddal, korianderrel, szegfűborssal ízesítenek, majd legalább két hónapig érlelik.


A legenda szerint egy Indiából hazatért angol lord, bizonyos Sandys úr, Worcester városában két gyógyszerészre bízta, hogy alkossák meg kedvenc ízesítőjének mását. Megtették, de az eredmény katasztrofálisra sikeredett, ezért a pincébe száműzték, ahonnan csak évek múlva került elő. Ezalatt új ízzé érlelődött, és megszületett sokunk kedvence, a Worcestershire szósz.



















2014. november 22., szombat

Feta sajtos bazsalikomos csirkemell


Sült csirke fűszerkeverék
Fetasajt
Tejföl
Fokhagyma, lila hagyma
Bazsalikom őrölt, és friss
Rizs

A fetasajtot egy tálban kis tejföllel elkevertem, hogy kenhető állagú legyen.


Hozzáadtam zúzott fokhagymát, és apróra vágott lila hagymát, kevés borsot. Só nem kell bele, a sajt pont eléggé sós. Jól összedolgoztam.

A csirkemelleket szép vékony szeletekre vágtam, és befűszereztem sült csirke fűszerkeverékkel.


Mindkét oldalukon vajon megsütöttem őket, nem kell kérgesre, csak épp hogy piruljon meg, és fehéredjen ki a hús, így nem fog kiszáradni.




Majd kivajazott tepsibe fektettem őket.





 A szeletekre kentem a fetás keveréket, jó emberesen...




 Egy-egy karika paradicsom került a tetejükre.



                    Megszórtam bazsalikommal, és friss leveleket is dobáltam rájuk.




Készre sütöttem, a sajt szuperül ráolvadt, a hús kellően szaftos maradt.


 Az eredmény isteni,  különleges ízvilág.