2014. március 13., csütörtök

Töltött hús, csirkecomb

Ha valaki megkérdezi, hogy mi a kedvenc kajám... egyértelmű választ adok rá: a töltött hús.

Angliában nem lehet dagadót kapni, ezért itt töltött csirkecombokat készítettem, a lényeg amúgy is a töltelék..., amit hidegen-melegen, magában, és a hússal, körettel, és még egyszer magában :) imádom!!!

Kikísérleteztem, nekem így tökéletes:

6 zsemle
1/2 kg gomba
2 tojás
hagyma, só, bors
2 cs petrus

A gombát a petrezselyemmel hagymán megpároltam


Összekevertem a többi hozzávalóval... ebből a mennyiségből annyi lesz, hogy elég a hús vagy combok megtöltéséhez, plusz rendes mennyiséget lehet még a tepsibe halmozni....

A csirkecombokat még éjszaka besóztam, bepácoltam...Ez nálam mindig attól függ mit találok a fűszeres dobozomban, és milyen kedvem van.
Most besóztam, majd megszórtam csirke fűszerkeverékkel, és magyarossal, megkentem mustárral, és kevés mézzel.


Kicsit elméreteztem a mennyiséget, de mivel hétvégére készült, nem bántam, a két tepsit külön külön sütöttem meg, így mindkét nap frisset ettünk, plusz a lakótársaim is kaptak kis kóstolót.


A tölteléket gyönyörűen a bőr alá lehet tölteni, hatalmas bucik lettek belőle..., és istenien átsült. Az otthoni dagadót mindig felszúratom a hentessel, úgy egyszerűbb a dolgom...








Párolt lilakáposztával szoktam tálalni, mint egyébként a sülteket mindig..., de ez most elmaradt, csak rizibizit készítettem hozzá.














Bográcsozás Scorton felett...

Scorton:  kis falu Lancashire megyében, mintegy 8 mérföldre délre Lancastertől, és 13 mérföldre Prestontól. A Forest of Bowland területéhez tartozik, ami  népszerű kirándulóhely és a kerékpárosok is nagyon kedvelik, nem beszélve rólam...:)




Az elmúlt 2 évben egész É-Ny Angliát bejártam, ami csak elérhető közelségben volt busszal, vagy 1 napi távolságra autóval. Igyekeztem mindenhova eljutni, mindent megnézni, amit csak lehetett, amit csak a szabadidőm engedett. Ennek eredménye az lett, hogy  kellőképpen beleszerettem az országba, a csodálatos tájakba, színekbe, a levegőbe, hegyekbe, és vizekbe. Csodálatos helyeken jártam, Scorton is ilyen.

Gyorsan találtunk megfelelő helyet a bográcsozáshoz..., persze patakparton...




Sokkal praktikusabb, mint a tűz...:)


Belekezdtünk a light-os ebéd elkészítésébe...

Becsületes körömpörkölt,,,, de mivel én nem szeretem, és nem  eszem körmöt, volt benne sima husi is..:)



Neeem... ez nem én voltam... mondhatnám... de pedig de..mert hogy. imádom....:)

 Kis tányérba keveset... de hogy hányszor szedtem, az titok...:)


Szomszédok, végig ott tébláboltak...:):):)



Csodálatos növényvilág...




Úton...





 Tiszta élő gyapjú...és a fű színe Angliában...



Kilátó a tengerre...



2014. március 12., szerda

Amerikai almatorta

Meg kell, hogy mondjam, elég sok időbe telt, amíg megtaláltam a lengyel boltban azt a lisztet, amiből érdemes nekiállni bármilyen sütinek,,, de lényeg, hogy meg van!!! :) 

Kedvenc egyszerű és gyors sütim:

15 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás
1 sütőpor
alma
fahéjas porcukor

Az almákat vékonyabb, vagy közepes vastagságú szeletekre vágtam, és a kapcsos forma aljába fektettem, persze előtte kivajaztam az edényt, különös tekintettel az oldalára! Kis zsemlemorzsát is szórtam az aljára tapadás gátlónak.
Annyi almát szoktam tenni, hogy a tésztának azért legyen helye,...kb 2 sort


                                                                                     
Közben összekevertem, kimértem  a hozzávalókat,,, külön kiemelném az angol sütőport, ami valami isteni találmány, és baking powder névre hallgat... bátran ajánlom, sokkal jobb, mint a lengyel, bár ezt szemmel kell adagolni...:)





Összekevertem a tésztát



Az alma szeleteket megszórtam a fahéjjas cukorral



Ráöntöttem a tésztát- nem könnyű, de el kell osztani rajta egészen..., akkor jó a tészta, ha ez sikerül...


Villával ellenőriztem, hogy átsült-e..


A maradék porcukorral megszórtam



Nem kicsit finom!!! :)







2014. március 9., vasárnap

Fehér padlizsán

Lehet, hogy le vagyok maradva...:) de még nem volt szerencsénk egymáshoz a fehér padlizsánnal... :)




Mondjuk cirmosat sem...:)




A szeleteket besóztam, papírtörlőre tettem, ahol szépen kiengedi a levét..., így nem csak a nedvességtől szabadul meg, de az esetleges kesernyés ízét is nagyobb valószínűséggel úszhatjuk meg.






.
Igazából a rizs jobban megy hozzá,,,, de most  nem volt itthon...:)


Padlizsán krém:

2 db közepes padlizsán
1-2 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
majonéz, só, bors, citromlé

A hagymamennyiséget mindenkinek magának kell kitapasztalnia!!!


A sütőben addig sütöttem a padlizsánt, amíg ráncos nem lett a héja, majd késsel szépen lehántottam róla.




Aprítóval összedolgoztam a húsát, a hagymát és fokhagymát...ennek hiányban a turmixgép is tökéletes a célra...
Semleges állagú, szörnyű  ízű masszát kapunk...:)










Jöhet az ízesítés...majonéz, só, bors, pár csepp citrom-- egyszerűen tökéletes!!!








Pirítós kenyérrel a legfinomabb,,,