2015. november 17., kedd

Savanyú káposzta leves




Soha azelőtt nem főztem ilyet, ami nagy hiba volt! :) Valahogy nem tudtam elképzelni hogy milyen lehet az az étel, ami olyan, mint a székely káposzta, csak híg leve van....:) Konkrétan egészen különlegesen finom, laktató leves, ami önálló ételként megállja a helyét, akár a bableves, vagy gulyásleves. Elsőre tökéletesre sikerült, úgyhogy jó szívvel osztom meg a receptjét!


Füstölt szalonna
Füstölt kolbász
Savanyú káposzta
Gersli 
Hagyma
Babérlevél
Tejföl, liszt

A szalonnát megpirítottam




Rádobtam a hagymát, 


a kolbászt, és megpirítottam, megszórtam egy kis pirospaprikával.


Hozzáadtam a káposztát, amit NEM mostam ki, mert a savanyú káposzta legyen savanyú---egyébként meg pont ettől pikáns a leves.




Felöntöttem vízzel.


Beledobtam egy csokor petrezselymet




Beletettem a krumplit, és répát.



Végül beleszórtam a gerslit


3-4 babérlevéllel ízesítettem


Utolsó lépésként egy nagy doboz tejföllel behabartam.



Az az egy baj volt vele, hogy nagyon hamar elfogyott...:)





















2015. szeptember 27., vasárnap

Isteni banántorta sütés nélkül

Nagyon egyszerű, nagyon gyors, nagyon finom. Ennyi. :)

4-5 banán
Babapiskóta
3 cs étcsokis pudingpor
1 habtejszín
Másfél l tej
Cukor
Étcsoki a tetejére

Kicsit változtattam az eredeti recepten, mert tartottam tőle, hogy abban a formában nem az én ízlésemnek megfelelő lett volna  a végeredmény, ugyanis nem szeretem, ha egy süti dög édes. Igazam is lett, és az alakítással el is találtam a kellő ízvilágot.
Persze ízlések és pofonok,,, 

Először is a csoki puding helyett étcsokis pudingot főztem, 3 zacskóval, másfél liter tejjel a leírás szerint..., viszont a megadott zacskókénti 3 ek cukorral spóroltam kicsit, csak annyira, hogy 9 lapos evőkanállal tettem bele. 







A babapiskótákat elrendeztem a folpack-al bélelt kapcsos tortaformába.


Ráöntöttem a kissé kihűlt pudingot



Rátettem a banánkarikákat





Még egyszer ugyanez: piskóta, puding, banánkarikák










Végül a habtejszínből felvert hab következik szintén banánkarikákkal.







A fóliát ráhajtva 1 éjszakára a hűtőbe tettem, hogy szépen megdermedjen, összeálljon, lehessen szeletelni.




A végeredmény, egy könnyű, finom, banános álom  süti...










2015. szeptember 17., csütörtök

Gombás husi


Kiskoromban, ha megkérdezték, hogy mit szeretnék enni mondjuk a névnapi ebédemen, szinte kivétel nélkül a gombás husi volt a válasz. A mai napig nagyon szeretem, egyszerű, és nagyon finom, aki szereti a gombát, ne hagyja ki, eddig mindenkinek ízlett...:)

Tarja
Hagyma
Gomba
Petrezselyem
Olaj, liszt, vaj
Rizs
Só, bors

A húst kicsit kiklopfoltam, és besóztam, a gombát felszeleteltem.






Befűszereztem-szinte mindegy milyen, disznóhúshoz való fűszerkeverékkel, én most "sertés sült" nevezetűt használtam, de mehet rá flekken, vagy fokhagymás is.


A szeleteket lisztbe forgattam, és forró vaj-olaj keveréken hirtelen kisütöttem, aranybarnára. /Ez a keverék azt jelenti, hogy sok vaj, és bele pici olaj,/





A megmaradt zsiradékban megpároltam a hagymát.
 Erről annyit, hogy mint minden rendes magyar háziasszony, én is rengeteg hagymát használok, viszont nem eszem meg olyan ételt, amiben a kis főtt hagymadarabokat érezni lehet, pl a fasírtban egyenesen undorodom tőle...:(- Ezért nálunk a hagyma chopperrel pépesre aprítva, kis zacsikban a fagyasztóban figyel, így vagy egy hónapig, ha olyat főzök, csak kikapom, és nem kell hagymaszeleteléssel vesződni.




Rádobtam a gombát, megpároltam, sóval, és borssal ízesítettem.





Megszórtam petrezselyemmel...sajnos most csak ennyi volt itthon, de általában 2-3 csomóval simán teszek bele.


Amikor levet eresztett, megszórtam liszttel, annyival, amennyit felvett... majd beleöntöttem a tejszínt.
Meg lehet kövezni, de nem szeretem, és nem használom a híg lötty főzőtejszíneket, mindig fél literes, zacskós habtejszínt teszek az ételekbe, egyrészt sokkal sűrűbb, másrészt általában pont elég.






Ezek után kezdődik a játék, a liszttel, és vízzel, hogy a kellő sűrűséget elérjem. :)



Visszatettem bele a husikat, és puhulásig lassú tűzön főztem! Türelem, lassan lesz finom, vajpuha a hús!!!