2015. szeptember 27., vasárnap

Isteni banántorta sütés nélkül

Nagyon egyszerű, nagyon gyors, nagyon finom. Ennyi. :)

4-5 banán
Babapiskóta
3 cs étcsokis pudingpor
1 habtejszín
Másfél l tej
Cukor
Étcsoki a tetejére

Kicsit változtattam az eredeti recepten, mert tartottam tőle, hogy abban a formában nem az én ízlésemnek megfelelő lett volna  a végeredmény, ugyanis nem szeretem, ha egy süti dög édes. Igazam is lett, és az alakítással el is találtam a kellő ízvilágot.
Persze ízlések és pofonok,,, 

Először is a csoki puding helyett étcsokis pudingot főztem, 3 zacskóval, másfél liter tejjel a leírás szerint..., viszont a megadott zacskókénti 3 ek cukorral spóroltam kicsit, csak annyira, hogy 9 lapos evőkanállal tettem bele. 







A babapiskótákat elrendeztem a folpack-al bélelt kapcsos tortaformába.


Ráöntöttem a kissé kihűlt pudingot



Rátettem a banánkarikákat





Még egyszer ugyanez: piskóta, puding, banánkarikák










Végül a habtejszínből felvert hab következik szintén banánkarikákkal.







A fóliát ráhajtva 1 éjszakára a hűtőbe tettem, hogy szépen megdermedjen, összeálljon, lehessen szeletelni.




A végeredmény, egy könnyű, finom, banános álom  süti...










2015. szeptember 17., csütörtök

Gombás husi


Kiskoromban, ha megkérdezték, hogy mit szeretnék enni mondjuk a névnapi ebédemen, szinte kivétel nélkül a gombás husi volt a válasz. A mai napig nagyon szeretem, egyszerű, és nagyon finom, aki szereti a gombát, ne hagyja ki, eddig mindenkinek ízlett...:)

Tarja
Hagyma
Gomba
Petrezselyem
Olaj, liszt, vaj
Rizs
Só, bors

A húst kicsit kiklopfoltam, és besóztam, a gombát felszeleteltem.






Befűszereztem-szinte mindegy milyen, disznóhúshoz való fűszerkeverékkel, én most "sertés sült" nevezetűt használtam, de mehet rá flekken, vagy fokhagymás is.


A szeleteket lisztbe forgattam, és forró vaj-olaj keveréken hirtelen kisütöttem, aranybarnára. /Ez a keverék azt jelenti, hogy sok vaj, és bele pici olaj,/





A megmaradt zsiradékban megpároltam a hagymát.
 Erről annyit, hogy mint minden rendes magyar háziasszony, én is rengeteg hagymát használok, viszont nem eszem meg olyan ételt, amiben a kis főtt hagymadarabokat érezni lehet, pl a fasírtban egyenesen undorodom tőle...:(- Ezért nálunk a hagyma chopperrel pépesre aprítva, kis zacsikban a fagyasztóban figyel, így vagy egy hónapig, ha olyat főzök, csak kikapom, és nem kell hagymaszeleteléssel vesződni.




Rádobtam a gombát, megpároltam, sóval, és borssal ízesítettem.





Megszórtam petrezselyemmel...sajnos most csak ennyi volt itthon, de általában 2-3 csomóval simán teszek bele.


Amikor levet eresztett, megszórtam liszttel, annyival, amennyit felvett... majd beleöntöttem a tejszínt.
Meg lehet kövezni, de nem szeretem, és nem használom a híg lötty főzőtejszíneket, mindig fél literes, zacskós habtejszínt teszek az ételekbe, egyrészt sokkal sűrűbb, másrészt általában pont elég.






Ezek után kezdődik a játék, a liszttel, és vízzel, hogy a kellő sűrűséget elérjem. :)



Visszatettem bele a husikat, és puhulásig lassú tűzön főztem! Türelem, lassan lesz finom, vajpuha a hús!!!






















2015. augusztus 24., hétfő

Sörös csülök római tálban


 Jó, hát nem a legfogyókúrásabb étel, viszont finom. :) Nem kicsit.

                                                                         Csülök
                                                                         Krumpli
                                                                         Hagyma
                                                                         Fokkhagyma
Fűszerek
Sör

Először is elengedhetetlen, hogy  az ember Apukája beállítson 2 hatalmas csülökkel, miután az ember lánya Skype-on megemlítette, hogy hú de régen, és hú de finom, és hú de jó lenne...:)


 Mondjuk 2 embernek bőven elég lett volna 1 db, de hát ne bízzunk semmit a véletlenre alapon mindkettőt el kellett hogy készítsem...:)

A csülköket szépen kicsontoztam, besóztam, majd "fokhagymás sült" fűszerkeverékkel is ízesítettem.


A következő finomságokkal pácoltam be: ketchup, mustár, jó sok zúzott fokhagyma, sör, olaj. Legjobb előző este pácolni, de pár óra is megteszi...








A hagymákat negyedekre vágtam...ebből mondjuk legközelebb 6X ennyit fogok beletenni, mert a római tálban olyan lett az íze, mint a szalonnasütésnél, és azt nagyon szeretem!!! :)



A római tálat minimum 1-2 órára be kell áztatni, hogy megszívja magát nedvességgel. Szerintem ez egyáltalán nem macerás dolog, az eredmény pedig magáért beszél. Nagy előnye, hogy semmilyen zsiradékot nem kell hozzáadni az ételhez, egyszerűen csak bele kell halmozni a hozzávalókat. A magába szívott nedvességnek köszönhetően az ételek finoman megpárolódnak benne, merem állítani, hogy tökéletesek lesznek, és a fűszerek íze is jobban átjárja a dolgokat,







Mivel jó nagyok voltak a husik, egy külön tepsiben sütöttem hozzá még ipari mennyiségű tepsis krumplit, szintén hagyma darabokkal. A légkeveréses sütőben - már ha befér a római tál alá/fölé, szerencsére egyszerre lehet sütni. A csülöknek kb 2 óra kell, de ezt ki kell tapasztalni, a krumplit persze csak később tettem mellé.










Az eredmény nem semmi, levéve a tetőt, gyönyörű, pirosra sült csülkök fogadnak, vaj puha krumplival, ízletes hagymával.









Még egy utolsó fázis van hátra, levéve a tetőt, meglocsoltam sörrel, és 10 percre visszatoltam a sütőbe, ami után a csülök, és a krumpli is isteni ropogós lett.







 A sörös szaftal meglocsolva tálaltam, nagyon-nagyon finoman összeértek az ízek...