Gírosz
Egy forgatásos eljárással készített görög húsétel, mely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik. A szó eredeti verziója a török döner („forgó”) szóra vezethető vissza, a gírosz ennek a tükörfordítása. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként.
Személy szerint nem nagyon ismerek olyan halandót, aki ne szeretné... viszont elég kevesen állnak neki otthon, pedig gyors, egyszerű, és nagggyon finom....:)
Fenti képen még régebbről az első gíroszom látható...azóta mondhatni sorozatgyártok...:):):)
Húsi /szinte bármilyen/
Zöldségek ízlés szerint /káposzta, pari, uborka, saláta/
Lila hagyma
Görög fűszerkeverék
Joghurt
Fokhagyma
Pita
A húsit, ami tényleg lehet bármilyen...csirkemell, sertés comb, lapocka,,,csíkokra, vágtam, bepácoltam kis olajban elkevert görög fűszerkeverékkel, majd kisütöttem.
A piták tetejét levágtam, és elkészítettem hozzá a trutyit. Egy nagy natúr joghurtba fokhagymát nyomtam, megsóztam. Ez kb ennyi, de lehet variálni...én sokszor teszek bele kis ketchupot, nagyon különleges lesz tőle. A pitákat a megtöltés előtt mikróban felmelegítettem.
Kebab
Vagy kebap arab eredetű húsétel. Általában birkahúsból készül, és erősen fűszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyű. Általában nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tűzön.
Itt Angliában gíroszt nem árulnak, ezért is készítem mindig magam...., a kebabot pedig képtelen vagyok megenni... a birkahús eleve kizárva, mert nem szeretem, de csirkéből sem ízlett, nem tudom mit rontanak el....:) Pedig gusztusosnak nagyon gusztusos...
Hamburger
Nem tudom mennyire látszik, de akkora adag hamburgereket árulnak, hogy emelem a kalapom azelőtt, aki betolja egyszerre,,,, Különböző méretű húsokat lehet kérni bele, de a legkisebb is durva....:)
Érdemes ezt is otthon elkészíteni, sec perc...:)
Darált marhahús / lehet fele-fele marha-disznó hús is/
Hagyma
tojás
só, bors
zsemlemorzsa
Fasírt állagú húspogácsákat készítettem, kicsit pihentettem őket a hűtőben. Fűszereket ízlés szerint lehet adni hozzá, én kis mustárt szoktam hozzákeverni. Bő olajban sütni tilos, inkább csak olajozott serpenyőt ajánlok!
Ezt egy céges barbecue-záson készítették nekünk, a hamburgerhús legalább 3 cm vastag volt... én még ilyet nem láttam....
Kebab roll
A kebabos kudarcok után kicsit félve próbáltam ki, de nagyon kellemes csalódás ért..., így a különben ritka utcai kajavásárláskor mindig őt részesítem előnyben, valami hihetetlenül finom húshengerek vannak benne, jó kis indiai fűszerezéssel. Aki a csípőset nem szereti, felejtse el! :)
A naan kenyér ugyan első hallásra nem több, mint “egy sima lapos kenyér”, de aki próbálta, annak mégis kitörölhetetlenül megmarad az emlékezetében. Egyszerre foszlós és lágy, de mégis füstös és karakteres ízével az indiai ételek jellegzetes és felejthetetlen élményét adja.
Ráadásul ez is hatalmas---- ketten is jól laktunk vele....
Végül hatalmas kedvencem lett a Keema, amerre járok, igyekszem mindenhol kipróbálni, szerencsére rengeteg indiai étterem található minden brit városban,,,
Tradicionális Dél Ázsiai étel, darált húsból, jellegzetes fűszerekkel, mint gyömbér, chili, fokhagyma, curry, és egyéb keleti fűszerek. Általában bárány húsból készítik.
Elvitelre..
Helyben fogyasztva,,,